Kocsonyatörténelem

A kocsonyáról az első írásos emlékek a XIV. századból származnak. A Le Viandier-ben, a középkori konyháról szóló receptgyűjteményben szerepel először a húsból készíthető kocsonya. A kocsonyát eredetileg az étel eltarthatóságának növelésére használták, hiszen akkoriban igen nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonyalével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így néhány nappal tovább eltarthatóak voltak.

A kocsonyafőzés titkai

A kocsonya recept is olyan, mint a többi hagyományos magyar ételünk, jókat lehet vitatkozni arról, hogyan is készítsük, milyen hozzávalók a legjobbak hozzá. Néhány dologban azonban közösnek kell lennie a jó kocsonyának!

A titok nem más, mint a jó nyersanyag, és hogy minden hozzávalóból jó bőven használjunk. A kocsonyának ugyanis más az íze, amikor meleg, és más, amikor már kihűlt. Ahhoz, hogy a hideg kocsonyánk is ízletes legyen, kicsit túl kell fűszerezni.

A legjobb kocsonya sertéskörömből és füstölt húsokból készül, de ez a téli étel természetesen készülhet más húsokból is.

Fontosak a jó minőségű alapanyagok: lehetőleg legyen friss, de a bőrkés részek lehetnek mélyhűtöttek. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék legyenek rendesen letisztítva.

A fokhagyma íze nélkülözhetetlen a jó kocsonyához, intenzív ízt ad az ételünknek. A fokhagymán kívül érdemes néhány zöldséget vagy fehérrépát is belerakni a főzővízbe, de ne vigyük túlzásba. Ez tényleg ízlés dolga, de a sok fokhagymát ne hagyjuk ki!

A kocsonyafőzés titkai közé tartozik még, hogy tulajdonképpen nem is szabad főzni, csak főzés közeli állapotba (pezsgésbe) hozni. Az a legjobb, ha a lé nem forr, hanem gombostűfejnyi kis buborékok keletkeznek benne. A főzés teljes ideje akár 5 óra is lehet.

Amikor levettük a tűzről és kihűlt, a tetejéről szalvétával kell lederíteni a zsiradékot. Mert a kocsonya akkor jó, ha olyan átlátszó és tiszta, mint a víz.

És amit nem is gondoltál volna!

A kocsonyának fantasztikus egészségügyi hatásai vannak, a kocsonyában található zsírok nagyon gazdagok aminosavakban. A kocsonya lizintartalma miatt erősíti az immunrendszert, C-vitamin tartalma miatt pedig elősegíti a kollagén felszívódását és termelődését, így nagyon jót tesz a bőr, és a köröm egészségének is.