Amikor nyáron elhatározzuk, hogy vendégeket hívunk, kézenfekvő ötlet a kerti grillezés, hiszen ezzel a programot és az étkezést is megoldjuk, közben pedig lehet iszogatni, beszélgetni.
De ha már vendéget hívunk, szeretnénk, ha minden jól sikerülne, finom alapanyagokat vásárolunk, gondosan előkészítünk mindent.
A siker már csak a megvalósításon múlik, ehhez adunk pár hasznos jó tanácsot!

A húsok
A grillezni kívánt hússzeletek vastagsága elsősorban attól függ, hogy milyen húst kívánunk elkészíteni.
Csirkehús esetében célszerű az egyes húsrészeket úgy előkészíteni, hogy az egyes szeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok, ehhez talán 2 cm vastag méret a legmegfelelőbb. A combot érdemes kifilézni, ezzel egyrészt elérjük a kívánt vastagságot, másrészt elkerülhetjük, hogy a bőre felől égett, de a csont mellett még véres húst készítsünk.
A sertés szelet ideális vastagsága 1,5-2 cm. Zsírosabb húsokból ízletesebb a sült, mert nem szárad ki a sütés során, ezért is választják sokan grillezéshez a tarját.
A marha szelet akár 4 cm vastag is lehet, a steak-et véresen vagy félig átsütve kedvelők számára ez az ideális méret.
Hal filét, szeletet, vagy kisebb egész halat is grillezhetünk. A nagyobb, vastagabb egész halat a gerinc mellett vágjuk hosszában ketté, így biztosan át fog sülni. A filét és az egész halat szokás előzetes külső tisztítás nélkül sütni, a bőr a rajta hagyott pikkellyel együtt megóvja a halhúst az odaégéstől. Ez nem érvényes a nyárson sütött keszegre, kárászra, melyeknek sokan a sütéskor megpirult bőrét szeretik a legjobban.

A sütő
Az elektromos grill azoknak lehet praktikus, akik évszakra való tekintet nélkül szeretnék használni, és fontos nekik a kompakt méret és tárolás.
A faszénnel működő grill az egyik legnépszerűbb típus, köszönhetően kedvező árszabásának, és könnyű kezelhetőségének. A hőt a parázsló faszéndarabok adják, ezért az étel elkészítése több időt vesz igénybe, de ízletesebb füstös étel készülhet el vele.
A gázzal működő sütő előnyei a gyorsaság, a könnyű hőmérséklet szabályozás, és hogy egyszerűbb vele az étel elkészítése. Mindezek mellett a tisztítás kevesebb energiát igényel, és kevesebb melléktermék is keletkezik.

Elkészítés
A húsokat nem szabad megszúrni sütés közben, még forgatás céljából sem, mert kifolyik a levük, zsírjuk, amelytől kiszáradhatnak, és „parázs” állagú étel lesz a végeredmény, amely nem kívánatos.
Soványabb húst célszerű szalonnába tekerni a grillezéshez, hogy ne száradjon ki.
A húst egyszer forgassuk meg a sütés során, hogy a lehető legtöbb szaft maradjon benne. Akkor érdemes elvégezni ezt a műveletet, amikor a hús oldala, teteje fehéredik a hőtől. Ez nem vonatkozik a nyárson való sütésre, ami folyamatos forgatást igényel az egyenletes sülés eléréséhez. A vastagabb marha szeletet viszont érdemes többször megforgatni annak érdekében, hogy a hőáramlás egyenletes legyen.
Csontos hús sütésénél a csont melletti résznél ellenőrizhető, hogy a hús átsült-e már.
Grillezés előtt a sózás tilos, mert a nedvesség elvonásával kiszárítja a húst.
A rostok puhítása érdekében egy pár csepp citromlével érdemes bedörzsölni a sütés előtt a húst.
A pácolásnak időt kell hagyni, legyen ez 2-6 óra. Így porhanyósabb és ízesebb lesz, és a sütési idő is csökken, amitől kevesebb esély van a kiszáradásra.
Akkor jó egy hús, ha a legvastagabb részén keménynek, átsültnek érezzük. A halnál ezt a szintet akkor érjük el, ha színe már nem áttetsző.
A marha és halfilé esetében is jó módszer a pihentetés, ami azt jelenti, hogy nem sütjük át teljesen a húst, hanem amikor a közepe még csak félig sült, meleg helyre vagy fedővel egy jénai tálba tesszük, ahol a külső kéregről befelé áramló hő átjárja a hús közepét, a magját. Ez viszont már gyakorlatot igénylő módszer, a marha kivételével semmiképpen nem szabad, hogy nyers maradjon a grillezett hús közepe.

Ízesítés, pácolás
Egy pác összetevői között maximum négyfajta fűszer szerepelhet, amelyek egyike sem lehet só, mert az lekötné a vizet.
A pácolás maximum 2-6 óra lehet hústól függően.
A pác sülés közben védőréteget képez, így bent tartva az értékes anyagokat.
Ha olajos pácot készítünk, akkor mindig olíva olajat használjunk, de ne az extra szűz fajtát.
Páctippek húsonként:
Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió

Hamarosan a sajtok, zöldségek, sőt a gyümölcsök grillezéséről írunk… Rengeteg a lehetőség! Addig is kellemes sütögetést!