A nagyböjt a keresztény hagyományok szerint az év leghosszabb böjtje: hat és fél héten át tart. Ezalatt a hívők (és valljuk be: a fogyni vágyók) mértékletességre törekednek az életmódjuk és az étrendjük terén. Vagyis böjtölni kezdenek.

Hogy miben áll ez?


Nos, valójában nincsenek nagyon szigorú egyházi előírások. A katolikus böjt abban áll, hogy hamvazószerdán (a böjt első napján) és nagypénteken csak háromszor szabad enni és ebből egyszer jóllakni, illetve húst ezeken a napokon és a böjt péntekjein nem illik fogyasztani. De ez nem törvény, csak ajánlás. Ezért a keresztény emberek is sokszor maguk döntik el, hogy miféle böjtöt tartanak 40 napon keresztül (amibe a 6 vasárnap nem számít bele). Hát még azok, akik nem is keresztények, csak a nagyböjt időszakát „kihasználják” egy kis megtisztulásra. Szerintünk ezzel sincs semmi gond, amíg mértéket tartunk a böjtben is.

Ahány ház, annyi szokás

A húsvéti böjt vallásonként, tájegységenként változik, ma már családonként is. Sokan azért nem böjtöltek soha, mert otthon nem volt szokás, pedig a böjtöt tartani nemcsak vallási okokból lehet. A szervezetnek szüksége van néha egy kis pihenőre, főleg ha a böjti visszafogottság után a húsvéti finomságok várnak rá.
Van, aki a tejes ételeket is elhagyja ilyenkor, de halat például eszik, de húst nem. Van, aki tejes ételeket eszik, de halat nem. Van, aki csak péntekenként eszik húsmentesen és vannak, akik végig húsmentesen étkeznek a 4o napban. Van, aki az édességet vonja meg magától, van aki naponta csak egyszer étkezik ilyenkor. Rajtunk múlik, mit tekintünk igazán böjtösnek.

A böjt nem egyenlő a koplalással, de csökkentetett energiabevitelt jelent.

Számos kutatás bizonyította már, hogy a mértékletes evés jó hatással van az egészségre, meghosszabbítja az életet. Ennek oka, hogy a csökkentett táplálékbevitel hatására az anyagcsere is csökkentett üzemmódban dolgozik, aminek következtében kevesebb DNS-másolás következik be, vagyis csökken a hibalehetőségek száma, ezáltal pedig többek között a daganatos betegséget kialakulásának esélye is.
Böjt hatására a gyomor falában egy gherin nevű hormon termelődik, amelyet éhséghormonnak is hívnak. Ez a vegyület hatást gyakorol a keringési rendszerre, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, takarékos üzemmódra állítja a szervezetet.

Szabadulj a függőségtől!

Az alkoholfogyasztás, a dohányzás és más káros szenvedélyek sokaknál függőséget okoznak. Érdemes ezektől a szokásoktól is távol tartanunk magunkat – legalább a böjt időszakára -, illetve át gondolni, hogy milyen más jellegű függőségeink vannak még, amelyek gúzsba kötnek.
A böjti időszak végére a függőségekkel, rossz szokásokkal, nehéz, zsíros ételekkel, cukrokkal megterhelt szervezet új erőre kap, a természethez hasonlóan megújul.