Mindenkinek megvan a jól bevált grillpáca, kedvenc fóliás batyu-receptje, de azért időnként kipróbálunk újdonságokat is. A hagyományos húsokon túl is érdemes kísérletezni, mert népes vendégsereg esetén szinte biztosan akad a társaságban, aki valamilyen megfontolásból nem a húsok vagy a szalonna iránt mutat érdeklődést.

Grillsajtok

A grillezett sajt mindig népszerű fogás – akár tartalmas saláta, akár paradicsomkarikák vagy friss nyers zöldségek társulnak hozzá. De mikor lesz tökéletes? Egy biztos, a trappistát, edámit és más úgynevezett félkemény, no meg gyúrt (mozzarella, scamorza) sajtokat tegyük inkább szendvicsekbe, reszeljük a salátára, de ne süssük grillen! Erre a célra kizárólag kemény, sőt, a kifejezetten grillsajtként kínált fajták alkalmasak.
A grillsajtokat nagyjából 1 cm vastag szeletekre vágva, mindkét oldalát kevés olajjal megkenve, aranybarnára pirítva, akár héjában sült krumplival, akár salátával tálalva tökéletes. Remekül illenek hozzá a majonézes, joghurtos öntettel készülő vegyes saláták, de egy kakukkfüves, majonézes krumpli salátával is bőséges és laktató fogás.
Ha nem túl kemény és kevéssé markáns grillsajtot választunk, a sütés előtti napon célszerű bepácolni – így nem csupán az ízei lesznek gazdagabbak, de külön zsiradékra sem lesz szükségünk, ha mégis úgy ítéljük meg, hogy nem árt egy kis zsiradék, a páclével nyugodtan kenegethetjük a grill tepsinket.
Az olívaolaj, a fokhagyma és a friss rozmaring keverékéből készült pác tökéletesen illik a sajtok mindegyikéhez. Arra érdemes ügyelni, hogy bármekkora mennyiséget is készítünk elő, a pác mindig tökéletesen fedje, mintegy légmentes záró réteget képezve a sajtszeletek felett.

Grillkolbászok

Manapság a jobbféle grillezni való húsok elég drágák, így ha esetleg egy nagyobb társaságot szeretnénk megetetni, kiváló lehetőség lehet a grillkolbász, mert sokkal olcsóbban kijövünk vele, és nagyobb mennyiséget is könnyebben kisüthetünk egyszerre.
Rengeteg különféle kolbászfajta és tucatnyi íz közül választhatsz, akár a mi kínálatunkból is!
Egy jó kolbász esetében, ha tökéletes hőfokon sütöd megfelelő ideig, akkor ínycsiklandozóan szaftos, ízletes kolbász lesz a jutalmad. Fontos, hogy ne csak egyszer fordítsd meg a grillrácson, hanem nyolcszor-tízszer, így biztosan egyenletesen fog ropogósra sülni. Viszont ha túl közel van a rács a szénhez, könnyen hibát véthetsz. A kolbász külseje nagyon gyorsan meg fog égni, de a belseje nyers marad. Mindig csak parázson grillezz, mert a tűz mindent szénné éget.
Plusz egy újdonság, amit kipróbálhatsz: Szórj friss rozmaringot a faszénre. Így minden, amit grillezel, kap egy csodás mediterrán ízt!

És a köret-kérdés…

A csodás grillételek mellé azonban kell köret is, amelyet a legjobb, ha szintén a grillen készítünk el – vagy legalábbis stílusában illeszkedik az itt-ott jól megpirult sült sajtokhoz és kolbászokhoz.

A legjobb grillköretek pedig a sült zöldségek és a saláták. És bár önmagában a grillezés is egy egészséges technológia, hiszen alig kell hozzá zsiradékot használnunk, a zöldségek élelmi rost-, vitamin- és ásványi anyag-tartalmával tovább növelhetjük fogásaink értékes tápanyagtartalmát, a sok színről, változatosságról, szezonalitásról nem is beszélve.
Ha vendégeket várunk, és társasági eseményként szolgál a hétvégi grillezés, akkor akár többfélét is készíthetünk. A zöldségköretekkel nem kell előre bajlódni, hiszen pillanatok alatt készen vannak, így vonjuk be a munkába bátran vendégeinket is, kevesebb jó összetartó foglalkozást ismerek, mint a közös főzés. Tovább egyszerűsíti az előkészületeket, ha grillezéshez árult fagyasztott zöldségkeveréket választasz, azt aztán már tényleg csak a grill lapra kell szórni, és gyakran átforgatva megpirítani.

Az pedig, hogy mindezek mellé mit érdemes inni, egy következő írás témája lesz. Mire ezek után a finomságok után jól megszomjazunk, az a cikk is elkészül!