Blog

/Blog/

Ha január, akkor kocsonya!

Kocsonyatörténelem A kocsonyáról az első írásos emlékek a XIV. századból származnak. A Le Viandier-ben, a középkori konyháról szóló receptgyűjteményben szerepel először a húsból készíthető kocsonya. A kocsonyát eredetileg az étel eltarthatóságának növelésére használták, hiszen akkoriban igen nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonyalével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így néhány nappal tovább eltarthatóak [...]

kedd, 2019. január 15. |

Mit grillezzünk?

Mindenkinek megvan a jól bevált grillpáca, kedvenc fóliás batyu-receptje, de azért időnként kipróbálunk újdonságokat is. A hagyományos húsokon túl is érdemes kísérletezni, mert népes vendégsereg esetén szinte biztosan akad a társaságban, aki valamilyen megfontolásból nem a húsok vagy a szalonna iránt mutat érdeklődést. Grillsajtok A grillezett sajt mindig népszerű fogás – akár tartalmas saláta, akár [...]

péntek, 2018. június 29. |

A tíz legegészségesebb étel – kicsit szubjektíven

Mindannyiunknak vannak kedvenc ételei, és persze sok olyan is akad, melyeket nem vagyunk hajlandóak megenni, még akkor sem, ha fizetnének érte. Ám vannak olyan ételek, amiket mindenképpen be kell iktatnunk étrendünkbe, mert egyszerűen csodát művelnek. Az a különös, hogy ahány felsorolás, annyiféle elmélet, nincs két olyan dietetikus, aki a témáról ugyanazt gondolná! Nekünk is van [...]

péntek, 2018. május 4. |

Tavaszi megtisztulás – út a húsvéti finomságokig

A nagyböjt a keresztény hagyományok szerint az év leghosszabb böjtje: hat és fél héten át tart. Ezalatt a hívők (és valljuk be: a fogyni vágyók) mértékletességre törekednek az életmódjuk és az étrendjük terén. Vagyis böjtölni kezdenek. Hogy miben áll ez? […]

hétfő, 2018. március 5. |

Feledékeny? Egyen halat! Tíz érv a halfogyasztás mellett

A halételek számos előnyét ismerjük, azonban a következő összeállításban biztos, hogy a legnagyobb halfogyasztók is felfedeznek majd pár érdekes újdonságot. Összegyűjtöttünk tíz érvet, amiért érdemes halételeket fogyasztanunk. […]

szerda, 2018. január 3. |